Recenze

Rockshock - recenze Čo sa týka lásky

21. ledna 2011 v 17:49
miro-smajda-daily.blog.cz
Recenze autorského CD Mira Šmajdy a Rosemaid z portálu Rockshock

Že česko-slovenská hudba drží pevně pospolu hlavně v rockových a bigbítových vodách, je snad známý fakt a kapely jako Olympic, Kabát, Team, Tublatanka, Alkehol, Tři sestry, Visací zámek, Iné kafe a spousty dalších to dokazují nejen svou dlouhověkostí, která u mnoha už dávno překračuje čtvrt století, ale především tím, že jejich nová tvorba stále láká posluchače na obou stranách někdejší federální hranice ke koupi jejich alba i aktivní návštěvě koncertu. A chytá se - naštěstí - i nová, mladší generace, v některých ohledech velmi dobrá konkurence, respektive stimulace pro další vývoj a snahu pokračovat aktivně stále dál. Ewa Farna, Marek Ztracený, Rybičky 48, Petr Bende nebo třeba Bára Zemanová jsou ti momentálně nejviditelnější novicové, ke kterým se každým rokem někde vyloupnou další…

Nevím, jaký přesně máte názor na televizní pěvecké soutěže, ale můj je kladný. Neřeším totiž formát pořadu jako takového, vždy pro mne zůstane důležitá samotná hudba. A pokud se s každým ročníkem objeví, byť v principiálně komerčním médiu, nějaký zajímavý rocker či rockerka, jsem tomu jen rád. Vždyť James DS, výše zmíněný Petr Bende nebo Peter Čmorik jsou již nějaká jména. Jména pokračující v cestě svých předchůdců, kteří mají přece jen už něco odslouženo.

Letos sice z bedny vylétl jen jeden borec jménem Miro Šmajda, ale aby nebyl sám, sestavil si novou kapelu Rosemaid. Hráli, vystupovali, cvičili, skládali a ve výsledku vznikla dobře hrající, romantická a moderní nahrávka s názvem Čo sa týka lásky. Kdo viděl některé televizní show tohohle blondýna, ví, že nejsilnější byl v písních divokých, rozpalujících dívčí tváře, že jeho image byla až glamrocková - a tudíž může být po prvním poslechu alba malinko zaskočený jeho romantickou náladou, spíše ve středním tempu hrajícími písněmi, a naopak absencí divokých výjevů à la (jeho nejlepší vystoupení v SuperStar) Welcome To The Jungle, původně od Guns N' Roses.

POKRAČOVÁNÍ V CELÉM ČLÁNKU

Miro Šmajda jde ve šlépějích Tublatanky!

7. ledna 2011 v 17:59
http://miro-smajda-daily.blog.cz
Miro Šmajda skončil na druhém místě v prvním ročníku televizní soutěže Česko-Slovensko hledá superstar. Jeho deska Čo sa týka lásky je přesně taková, jaký je slovenský poprock už po desetiletí.

Obal cédéčka Mira Šmajdy připomíná nevkusné obrázky na deskách zápisníků mladých pubescentek a asi měl odkazovat na přebaly kompilací známých rockových balad, ale vážně se hodně nepovedl a možná, bohužel, odradí hodně příznivců rockové hudby, protože se budou stydět o něco takového v krámu poprosit.

Zpěvák se už v průběhu talentové soutěže prezentoval jako milovník tvrdší muziky, a i když album není ani trochu hardcore, patří k tomu nejrockovějšímu, co kdy někdo ze Superstar nahrál. Šmajdovi lze věřit, že si za písněmi opravdu stojí, že se nenechal natlačit firmou do něčeho, v čem by se necítil ve své kůži. Za to, že se Šmajda cítí opravdu pohodlně, mohou zejména dvě věci. Zaprvé až na malé výjimky se Miro představil i jako autor hudby a všech textů a zadruhé Miro se věnuje stylu, který Slovákům byl vždy velmi blízký. Melodický poprock jsme v Česku takto nikdy neuměli. Šmajdův debut se chce podobat legendární Tublatance, na kterou však nemůže mít, protože Maťo Ďurinda je pěvecký úkaz, jaký se nerodí každý den. Podobnost by de dala vypozorovat i s kdysi populární Metalindou. Zahraničním vzorem bude jistě kapela z New Jersey Bon Jovi.

Jako debut není nahrávka Čo sa týka lásky špatná, hlavní chybou je, že se soustředí jen na mladší publikum. Až Miro trochu vyzraje, mohl by klidně zaujmout většinového česko-slovenského posluchače.

4/7
Daniel Maršalík

(zdroj: ireport.cz)

Miro Šmajda: Tublatanka pro dnešní teenagery?

6. ledna 2011 v 16:59
miro-smajda-daily.blog.cz
Ze všelikých televizních vyhledávacích soutěží málokdy povstane skutečná osobnost, to spíš tvárný materiál pro producenty a muzikálové tvůrce. Deska slovenského zpěváka Mira Šmajdy nazvaná Čo sa týka lásky naštěstí není typickým výrobkem typického objevu "TV varieté". Alespoň jde o autorské album s normální interpretovou kapelou, ne o směsku převzatých nebo na zakázku zplichtěných písní, natočených partou znuděných studiových profíků. Tím však kladné asociace pohříchu končí.

Vůbec nepochybuji o Šmajdově rockerské duši a poctivé lásce k muzice, ani o jeho pěveckých schopnostech. Výtky se týkají povrchnosti a neobjevnosti materiálu, který jako by opakoval otřepané pop-rockové mustry staré třicet let. Takové, jaké už dávno na Slovensku vyčerpala třeba Tublatanka. Že se občas ozve i trochu modernější zvuk? Toť jen kosmetická úprava. Riffy, nápěvy a celkový dojem z nahrávky, vše jakoby vypadlo z taneční zábavy, na které pařili tatínkové a maminky dnešních Šmajdových posluchačů.

Nic proti retro-interpretům, ale na těch musí být poznat, že se jedná o úmyslné a něčím přece jen originální retro. Nechtěné retro neboli Šmajdův pop-rock à la 80. léta by příště potřeboval inovaci a větší autorskou invenci.

O co půjde v textech ilustruje už povrchní fotografie na obalu, která jakoby s pubertální pýchou hlásala: "Helejte, já už taky souložím!" Na zralého muže, jakým by Miro Šmajda měl už být, trochu levné. A jako lákadlo na fanynky... asi ještě levnější.

Čo sa týka lásky, to je u gentlemanů soukromá věc. Čo sa týka Šmajdy, máme tu nepochybný pěvecký a muzikantský talent, který ovšem zaspal dobu a nemá osobitá témata, o kterých by zpíval.

(zdroj: t-music.cz)

Recenze: Miro Šmajda - Čo sa týka lásky

5. ledna 2011 v 19:19
http://miro-smajda-daily.blog.cz
Vydal: Sony Music
Délka: 39:43
Vydáno: listopad 2010

Že už si Nova s těmi svými SuperStar nedá pokoj. Chystá další řadu a přitom kromě stále se lepšící a sebevědomější Anety Langerové žádnou velkou hvězdu neobjevila. Zřejmě se jí nestane ani slovenský zpěvák, pianista, skladatel a textař Miro Šmajda, který v loňské soutěži obsadil druhé místo. Alespoň debutové album Čo sa týka lásky žádné hvězdné kariéře nenasvědčuje.
Ne že by to byla vyloženě špatná deska, ale nepřináší absolutně nic nového, originálního, natož převratného. V podstatě pokračuje v tradici slovenského melodického pop rocku (bigbítu), tedy kapel typu Elán, Metalinda, Tublatanka, Team nebo Indigo Petera Nagyho z 80. a 90. let minulého století. A občasným přidáním elektroniky se z ní moderní muzika rozhodně nestane. Ale třeba to tak Miro a jeho početné fanynky chtějí.
Slušný rozjezd zajišťují nahrávce úvodní energické songy Kvapky a Baby. Melodické, kytarové skladby mají spád a drive, pětičlenná kapela Rosemaid dobře šlape, prostě rádiové hity. V třetí, pomalejší písni Svět už ale Šmajdův zpěv trochu tahá za uši, hlavně v refrénech. A chybí energie, což platí i pro první, na klavíru vystavěnou baladu Čo sa týka lásky.
Pod vodou začíná jako folková balada, ale brzy graduje do rockové polohy, svižné tempo dominuje i skladbě Zabudnutí. Vraždy jsou druhou baladou, ještě utahanější než první. Navíc ji sráží nepovedený text, levná agitka na ochranu zvířat.
Šmajdovy texty jsou vůbec nejslabším článkem alba. Láska, láska, láska...., plné banalit, kýčovitých obratů a klišé. "Niekedy vidim stekať po strechách/Dažďové slzy s láskou vyplakané." Naivní, přeslazené, ale asi lepší, než když se textař pustí do závažnějších témat o smrti, utrpení zvířat nebo drogách. To už je úplná groteska, škoda, že si zpěvák i vzhledem ke svému věku nepřizval zkušenějšího textaře.
Šmajda zpívat umí, poprocková poloha jeho hlasu sluší nejvíce. Jen občas zbytečně tlačí na pilu a ve výškách nestíhá, také v baladách trochu tápe a hledá výraz. Talent tu rozhodně je, ale chtělo by to přesvědčivější materiál.
Kromě zpěvu jsou dalšími pozitivními stránkami CD tvrdší, rockovější skladby, které nabízí druhá polovina desky. Patří k nim Suchý ľad, Trosky a hlavně Scény, nejlepší song alba. V té nejvíce vystupuje ze svého image dokonale vystylingovaného romantika. Dobré jsou i instrumentální výkony muzikantů z formace Rosemaid a sympatické je, že Miro napsal drtivou většinu písniček.
Na druhou stranu nelze přeslechnout tuctový repertoár, nevyrovnanost jednotlivých písní, občasná hlasová selhání ve vyšších polohách a především výše zmíněné texty. A také přehlédnout romantikou přetékající fotografie v bookletu. Už ty by mě od koupi desky odradily, ale to asi bude tím, že nejsem Mirovou cílovou skupinou.

Recenze: Čo sa týka lásky - mnoho pohledů na lásku!

22. prosince 2010 v 13:09
http://miro-smajda-daily.blog.cz/
Čo sa týka lásky. Čo sa týka Šmajdy. Čo sa týka samotného debutového alba Mira Šmajdy?

- Toť otázkou zůstává ať už pro fanoušky Mira, kteří mu fandili a pevně drželi palečky ještě během samotné soutěže Česko Slovenská SuperStar, která se tak stala trhákem pro oba národy.
Antifanoušci zuří a závidí slávu mladému rockerovi, který vystřelil na vrchol kariéry raz-dva a za celý rok - co už září na nebi jako ta nejjasnější hvězda, udělal neskutečné množství práce.

Stihnul prosadit své dva singly - Last forever a nejnovější již druhý slovenský singl s názvem Baby, se kterými válčil (a stále válčí) v různých hitparádách a anketách a díky podpoře Vás fanoušků se drží a obsazuje přední příčky.
Dále pak zvládnul přes léto natočit své debutové album s názvem Čo sa týka lásky, které se stalo ještě před vydáním bestsellerem v prodejně Sony Music. Zájem o jeho debut byl opravdu velký.

Miro Šmajda vydal svoje CD přesně 8.11., kdy se dostalo pomocí distribuce do všech obchodů (a je k dostání i na různých internetových obchodech).

POKRAČOVÁNÍ RECENZE V CELÉM ČLÁNKU

Debut finalisty Mira Šmajdy je vskutku speciální album!

12. prosince 2010 v 15:20
BERTE TUTO RECENZI S ÚSMĚVEM :-) PÁN MĚL POTŘEBU "RÝPNOUT SI"
Miro Šmajda vzlétl na hvězdnou oblohu rychlostí světla. Umělé hvězdy ale nikdy nezáří dlouho a musí dokázat, že na noční obloze mají své místo. Povedlo se to tomuto charismatickému zpěvákovi? To zjistíte dále v recenzi jeho debutu Čo sa týka lásky.
http://miro-smajda-daily.blog.cz
Už od dob první SuperStar na nás samozvané soutěže talentů chrlí další a další tucty zpěváků a umělců všeho druhu. Naprostá většina z nich se propadne do chřtánu zapomnění nebo v horším případě obohatí duchem poněkud zaostalé televizní estrády. Pár z nich najde své uplatnění na pódiích muzikálů. To se povedlo například Petrovi Bendemu.


Miro Šmajda: Čo sa týka lásky

9. prosince 2010 v 17:29
http://miro-smajda-daily.blog.cz
Možná se dopracujeme i k tomu, přejděme však nejprve k tomu 'Čo sa týka Šmajdy'. Mohl bych být špatný, zuřivý, uštěpačný, protože v mých očích je Miro Šmajda loutkou v někoho rukou, ale loutkou s dost velkým talentem a potenciálem (které však ještě neobjevil a nevyužil), a přehnaně dětským (naivním) smýšlením. Nebo mu pouze někdo vymyslel takový image?

Kdyby to záleželo na mně, tak toto album nemusí vyjít. Oželet ho. Šmajda byl, je i bude. A vždy bude dostatek pištících zajíčků, které budou ječet, když mu ventilátor zacuchává vlasy, nebo když si "velký rocker" roztrhá košili. Teď už je jen na Mirovi, zda se dokáže ztotožnit s takovým publikem, i když na druhé straně, právě takové publikum je to nejvděčnější a dokáže dát zpěvákovi alespoň jaký - takový pocit slávy (pokud jejich neodradí nahá milenka na obalu bookletu).

"Album navazuje na tu nejlepší československou rockovou tradici," říká oficiální stanovisko vydavatelství. Souhlasím, pokud se za československou rockovou tradici považuje Metalinda z roku 1988, tak pak to opravdu sedí. Nevím proč mám pocit, že Miro usnul někde v této době (žil už vůbec tehdy?), Jeho tvorba zní zastarale a plechovano, jakoby to ještě celé jen čekalo na finální mix. Na finální podobě jednotlivých skladeb se ještě mohlo trochu zapracovat. Album ale naštěstí přináší i pár momentů, které jsou světlé a zajímavé. Bohužel, stále budu tvrdit, že nejhorší písničkou na albu je závěrečná Last Forever, kterou se vlastně Miro uvedl a poslouchal jsem ji už snad stokrát, a pořád mi přijde stejně chladná a nesmyslná, jako poprvé. A pak ještě písnička Svět, pořadové číslo tři, při níž jsem už vůbec nepochopil, proč se Mirko z Košic pokouší zpívat česky. Ne že by mu to nešlo, jen v tom hledám smysl a logiku.
Avšak pozor. Při konečném hodnocení mohu říci, že toto jsou v konečném důsledku jediné dvě skladby (z jedenácti), na kterých mi něco vadí a nevím se s nimi ztotožnit. I když Šmajda často zní zastarale, ten album není špatný. Miro má totiž dobré hudební nápady. Jen na nich bylo třeba občas ještě popracovat. Skutečně mě při poslechu jeho debutu napadlo, proč jeho doménou není skládání a hraní. Já vím, že má ksicht, který se snadno prodává, já vím, že když neječí, tak umí zpívat a také vím, že je to zjev, z něhož jsou baby na mrtvici (a ty mě za tato slova roznesou v zubech), ale jako posluchač, hmm, ne. Na mě je Šmajda příliš přesvědčivý. Ani pořádný rocker ani sladký romantik. Vše tak na půl. Dobré nápady, ale na půl. I když do těch kytar udeří, aby si každý myslel jaký on je chlap. Tak já mu to prostě nevěřím. A to jsem dostatečně odosobnění, nemám proti němu nic, ať vypadá jak chce, ať si dělá, co chce, ať si zpívá co chce, jen ať je trochu víc Mirem Šmajdou a není pouze loutkou, kterou z něj vytvarovali publikum, na kterém je zjevně závislý. A naopak. Protože vůbec nepochybuji o tom, že toto bude jeden z nejprodávanějších Slovensku alb letošních Vánoc. Mamíííííííí ...!

(Zdroj: TS MusicServer)

Recenze CD Čo sa týka lásky - Severočeské regionální deníky

22. listopadu 2010 v 17:59
Písničky o lásce i ztracených lidech, rock, melodie. I to nabízí CD Čo sa týka lásky, první deska Mira Šmajdy - "toho druhého" z reality show Česko-Slovenská SuperStar.

Přiznejte se - komu jste ve finále 1. reality show Česko -Slovenská SuperStar drželi palce?! Byl to swingový showman v saku Martin Chodůr, mladík který si písničkami i jazzovým cítěním suverénně vydobyl srovnání s britským Tomem Jonesem?
Nebo jste fandili a posílali SMS Miroslavovi "Miro" Šmajdovi (22), který skončil druhý? Jehož písničky měly rockový drive, ale člověk se nemohl při jeho vystoupení zbavit dojmu, že přeci jen více staví na image. Na snímcích s rozhalenkou, hubený, s hřívou světlých vlasů, ne nepodobný Nagyovi či Ďurindovi (Tublatanka) z poloviny 80. let minulého století...
Výjimečnější byl jistě Martin Chodůr. Proto vyhrál a vydal CD už zjara. Nepřekvapí, že "rocker" Šmajda natočil album "Čo sa týka lásky" se svou skupinou Rosemaid.
Překvapením ale může být pražský zvukař a hudebník Milan Cimfe jako kytarista Rosemaid. Možná právě on má podíl na tom, že řada skladeb z CD zní svěže rockově. Že nahrávka je slušná na naše poměry - a na debutanta z "provařené" soutěže.
Až na dvě výjimky je Miro Šmajda autorem hudby desky. Ke dvěma skladbám hudbu psala kapela Rosemaid, texty jsou Šmajdovy všechny.
Na balady ho užije: vedle důraznějších úvodních Kvapek, písně titulní i posmutnělému naléhavém protestu Vraždy je tu i výrazná, závěrečná (anglicky zpívaná) Last Forever. S trochou nadsázky by mohla být na deskách kapel Bon Jovi či Aerosmith.
Překvapením CD ovšem je - alespoň pro mne - text "Vraždy", nekompromisně i trošku naivně hájící práva zvířat. Věřím, že zpívá-li o pokusech na nich, myslí to vážně. Že nenosí kožené kalhoty či boty, protože i kvůli nim musí zvířata umírat. A jestli pak také nejí maso...?
Je jasné, že Šmajdovy fanynky budou žárlit na mladou pohlednou herečku Radku Pavlovčinovou, s níž se nechal Miro nahý fotit na obal své desky. Tedy - na zadní straně obalu CD je "z nich" více - na přední straně ale grafik pod písmeny "schoval co se dalo". Nezbude tedy než pátrat na internetu, zda přeci jen nějaké "lepší" snímky z focení "neunikly".
Je fajn, že tu není žádná přiznaná píseň převzatá. Zmínil-li jsem ale Tublatanku či Petera Nagye, právě k jejich zvuku a melodiím má pár skladeb z desky blízko.
Snad je to výrazem, barvou hlasu, asi stylizací... a třeba je to "jen" v něm. Ještě pryč s textovými klišé - a budoucnost může být Mirova.

zdroj: severočeské regionální deníky
(mirosmajda.wgz.cz)

Čo sa týka lásky - debutové CD Mira Šmajdy

9. listopadu 2010 v 19:49
miro-smajda-daily.blog.cz
Original článek ZDE

Zpěvák Miro Šmajda vydává své debutové album s názvem Čo sa týka lásky. Protože byl hostem na prázdninové výstavě hraček pro zdravotně postižené děti s názvem Léto plné hvězd, jehož byl Musicalnet.cz mediálním partnerem, samozřejmě nás Mirovo první CD zajímá a věříme, že bude zajímat i naše čtenáře. Kromě dvou skladeb, na jejichž hudbě se podíleli všichni členové kapely, je Miro Šmajda autorem všech písní, a to jak hudby, tak textů. Album v produkci Milana Cimfe vznikalo v průběhu léta 2010 ve studiu Sono Nouzov. Natáčení bylo v jednu chvíli ohroženo Mirovou autohavárií, ze které se naštěstí brzy zotavil, a zdárně album dokončil, byť kvůli tomu musel absolvovat i několik cest z Košic do Prahy letadlem. Vše nakonec dobře dopadlo, CD je na světě a my se na něj nyní můžeme podívat podrobněji.

KLIKNĚTE NA CELÝ ČLÁNEK

Miro Šmajda pro -teens i maminy!

9. listopadu 2010 v 15:59
Kolik hloupých připomínek a poznámek na svoji osobu si už asi Miro Šmajda vyslechl? Mladý rocker se ale nenechal otrávit, vzal do ruky kytaru a vyrazil do velkého světa. Jeho prvotina "Čo sa týka lásky" je venku a s ní přichází chvíle, kdy má šanci zavřít všem rýpalům ústa...
miro-smajda-daily.blog.cz

Miro Šmajda - Čo sa týka lásky

Vydáno: 8.11.2010
Celkový čas: 39:35
Skladby: Kvapky, Baby, Zabudnutí, Čo sa týka lásky, Svět, Pod vodou, Scény, Suchý l'ad, Trosky, Vraždy, Last Forever
Vydavatel: Sony Music
Autor tohoto článku: Petr Adámek

PRO ZOBRAZENÍ ČLÁNKU DEJTE CELÝ ČLÁNEK


 
 

Reklama
Optimalizované pro Mozillu Firefox | Official www.mirosmajda.com | © miro-smajda-daily.blog.cz 2009-2017